‘eksekutif kanan’ Sun City diberi hukuman penjara sembilan bulan yang ditangguhkan
toto

‘eksekutif kanan’ Sun City diberi hukuman penjara sembilan bulan yang ditangguhkan

Salah seorang suspek dalam kes perjudian haram dan pengubahan wang haram Suncity – seorang wanita bernama Ho – telah dikenakan hukuman penjara sembilan bulan yang ditangguhkan kerana enggan bekerjasama dengan siasatan pengeluaran macau polis.

Sebelas orang, termasuk pengasas operasi junket Suncity, Alvin Chau Cheok-wa, telah ditahan oleh Polis Kehakiman November lalu kerana disyaki terlibat dalam persatuan jenayah, eksploitasi perjudian haram dan pengubahan wang haram.

Lima daripada suspek, termasuk Chau yang merupakan salah seorang hartawan Togel Singapore perjudian terkaya di bandar itu, telah ditahan di penjara Coloane sementara menunggu perbicaraan. Enam lagi dibebaskan dengan ikat jamin, tertakluk kepada syarat tertentu termasuk tidak meninggalkan Macau.

Pejabat Pendakwa Raya mengumumkan bahawa salah seorang tahanan, Ho, enggan menjawab sebarang soalan semasa ditemu bual dan kesnya dirujuk ke Mahkamah Tingkatan Pertama untuk dibicarakan. Butiran nama penuh, umur dan profesionnya belum dikeluarkan, tetapi dia dipercayai merupakan salah seorang eksekutif kanan Suncity.

Hakim perbicaraan, menyatakan bahawa Ho tidak menyatakan kekesalan atas Keluaran SDY tindakannya, menjatuhkan hukuman penjara sembilan bulan yang ditangguhkan, termasuk membuat derma kepada Wilayah Pentadbiran Khas Macau sebanyak MOP 5,000, lapor Macao Daily berbahasa Cina .

Sun City Gaming Promotion Company Limited telah ditutup secara rasmi pada Jumaat lalu, berikutan penutupan semua bilik VIPnya di bandar itu pada Disember.